Naturalne antybiotyki, które warto znać

Matka Natura bezustannie oferuje nam wiele dobroczynnych roślin, które charakteryzują się leczniczym działaniem. Część z nich znana jest od pokoleń, jednak niektóre mogą być prawdziwym zaskoczeniem. Poznaj i wypróbuj naturalne antybiotyki, które niejednokrotnie wspomogą Twój organizm w zaciętej walce z wirusami i bakteriami.

Właściwości czosnku – czy znasz je wszystkie?

Czosnek to najpowszechniejszy sposób na zwalczenie uporczywego przeziębienia, które nie chce nas opuścić. Znany jest z szeregu substancji nie tylko wzmacniających odporność, ale również działający przeciwzapalnie oraz przeciwbakteryjnie. Stosowany jest przez ludzi od najdawniejszych czasów.

Lecznicze działanie czosnku gwarantowane jest przez allicynę, czyli siarko organiczny związek o działaniu bakteriobójczym. Działa skutecznie wobec Gram-ujemnych oraz Gram-dodatnich. Często porównywany jest do działania erytromycyny, penicyliny czy tetracykliny. Niezwykle skutecznie radzi sobie z różnymi rodzajami grzybów, np.: Candida albicans.

Spożywając czosnek w kontekście zdrowotnym, warto pokusić się o surową postać, gdyż tylko wtedy dostarczymy organizmowi wszystkich cennych substancji, jakie zawiera. Obróbka termiczna okrada czosnek z tych właściwości, nie działa dobroczynnie na organizm. Profilaktycznie warto zjadać 1 ząbek czosnku dziennie, natomiast w trakcie choroby ta liczba powinna zwiększyć się do 2-3 ząbków. Trzeba jednak pamiętać, iż zbyt duża ilość czosnku może zaszkodzić – podrażnienie żołądka, zgaga czy wzdęcia to najczęstsze skutki uboczne.

Niezastąpiona w duecie z czosnkiem – cebula

Cebula, podobnie jak wspomniany wyżej czosnek, zawiera w sobie alliacynę. Działa przeciwzapalnie, bakteriobójczo, dlatego tak ważne jest jej spożywanie podczas przeziębienia. Cebula wzmacnia odporność organizmu, gdyż posiada w sobie także kwercetynę, witaminę C, witaminy z grupy B oraz cenne związki siarki.

Cebulę najczęściej wykorzystuje się do stworzenia drogocennego syropu, który jest znanym naszym babciom specyfikiem na ból gardła. Wystarczy tak naprawdę posiekać drobno cebulę i zalać ją kilkoma łyżkami miodu. Można do mikstury dodać kilka kropel cytryny. Całość należy szczelnie zamknąć i odstawić na kilka godzin. Po tym czasie cebula powinna puścić wspaniały sok o rewelacyjnych właściwościach zdrowotnych. Należy go podawać osobie chorej łyżeczką, maksymalnie 3 razy dziennie.

Właściwości zdrowotne żurawiny

Żurawina uznawana jest za naturalny antybiotyk od dawien dawna. Obecnie stawia się ją obok sosny, czosnku czy oregano, gdyż posiada mnóstwo witaminy C. Charakteryzuje się słodkim, lekko cierpkim smakiem, a dzięki naturalnemu konserwantowi, zachowuje świeżość po zerwaniu na bardzo długo.

Żurawina w swoich owocach zawiera flawonoidy, które są naturalnymi przeciwutleniaczami. Nie brakuje w niej również witaminy C oraz proantocyjanów wspomagających ochronę przed patogenami oraz pracę serca. Polecana jest podczas zakażeń dolnych dróg moczowych oraz w przypadku problemów neurologicznych, gdyż chroni komórki nerwowe przed nadmiernym uszkodzeniem. Zawiera potas, wapń, fosfor, magnez, witaminy A, B, E oraz K, a ponadto ryboflawinę, tiaminę, niacynę oraz kwas foliowy. Żurawina to fantastyczny owoc, z którego wytwarzane są różnorodne tabletki i kapsułki wspomagające naturalne odruchy obronne organizmu.

Post Author: ds_admin