×

Jak prawidłowo serwować i przechowywać wino musujące

Brut i inne wina musujące – jak podawać?

Jak prawidłowo serwować i przechowywać wino musujące

Chcąc, by wino dowolnego rodzaju zachowało swój założony smak i aromat, trzeba je odpowiednio serwować, a wcześniej prawidłowo przechowywać. Dowiedz się, jak to zrobić, by wino nie straciło smaku lub wręcz się nie zepsuło.

Jak przechowywać wino po zakupie?

Wiele osób kupując wina musujące typu brut, a także inne rodzaje win wychodzi z założenia, że każde z nich można przechowywać bardzo długo, gdyż wino tylko na tym zyskuje. Niestety nie jest to do końca prawda. Faktem jest, że niektóre rodzaje win świetnie nadają się do leżakowania, jednak zdecydowanie nie są to wszystkie wina, a zwłaszcza musujące. Takie wina mają swoją datę przydatności do spożycia i należy się jej trzymać, jeśli wino ma się nie zepsuć. Ponadto jeśli będzie ono zbyt stare, może smakować o wiele gorzej. Dotyczy to szczególnie sytuacji, w których brut i inne typy win były nieprawidłowo przechowywane.

Najważniejszą kwestią jest to, że każdy typ i gatunek wina wymaga przechowywania w odpowiedniej temperaturze. Najczęściej będzie to przedział od 10 do 12 stopni Celsjusza – jest to optymalna temperatura dla win musujących. Dobrym rozwiązaniem jest więc kupienie dodatkowej lodówki, w której ustawi się temperaturę nieco wyższą od tej, którą ustawia się w zwykłej lodówce. Jeśli ma się taką możliwość, można skorzystać z domowej piwniczki. Ważne jest to, by zadbać nie tylko o temperaturę, ale również o osłonienie butelek z winem przed promieniami słonecznymi, które spowodują szybsze zepsucie się wina.

Brut i inne wina musujące – jak podawać?

Istotna jest także temperatura podawania win musujących typu brut. Optymalną temperaturą będzie przedział od 6 do 8 stopni Celsjusza, a to oznacza, że powinny one być dobrze schłodzone. W praktyce okazuje się, że wystarczająco niska temperatura panuje w standardowej lodówce. Może być ona minimalnie wyższa. Po wyciągnięciu wina musującego z lodówki można go trzymać na wierzchu do 20-30 minut. Po tym okresie temperatura zbyt mocno spadnie. Jeśli chce się zachować temperaturę dłużej, można trzymać butelkę w specjalnym pojemniku wypełnionym lodem.

Z czym podawać wino typu brut?

Wina typu brut idealnie nadają się do podawania ich razem z owocami morza. Mogą to być ostrygi, lub inne przystawki o podobnym smaku. Tego typu wino jest także świetne do sushi i białych ryb. Ze względu na swoją lekką kwasowość można je podawać z przystawkami z warzyw. Wina tego rodzaju zazwyczaj mają niewiele alkoholu, gdyż nie więcej niż 12%. To oznacza, że pasują także na co dzień – do obiadu lub kolacji.