Od kwiatuszka do jabłuszka – warsztaty przyrodnicze

Od kwiatuszka do jabłuszka to warsztaty przyrodnicze, podczas których Waldemar Żyła – kustosz Działu Przyrody – zdradzi sekrety powstawania jabłka. Opowie z dużą dawką humoru o tym, co się dzieje w świecie natury, aby drzewo mogło wydać owoc, a także sprawdzi naszą umiejętność rozumienia otaczającego nas świata.

Jolanta Zaczkowska – kustosz Działu Edukacji wprowadzi dzieci i młodzież w świat powstawania cywilizacji. Opowie o tym, kto mógł pierwszy rozpowszechnić owoc i o tym, że podstawą rozwoju jest rolnictwo. Co prawda nie wiemy, kto i kiedy pierwszy wpadł na pomysł udomowienia dzikiego jabłuszka, ale nie mamy wątpliwości, że najpierw zjadano je prosto z dzikiego drzewa lub krzewu, potem znaleźli się ludzie cierpliwie podpatrujący roślinę, wreszcie ci, którzy postanowili poprawić jej wygląd i smak – podobnie jak w przypadku narzędzi, które ciągle ulepszano. A wymagało to tysięcy lat.

Historycy opiewający dzieje człowieka-wytwórcy zignorowali dziedzinę leżącą u samych podstaw całego wspaniałego gmachu cywilizacji. Jest to tym bardziej zadziwiające, że niewiele mogliśmy zdziałać, dopóki nie nauczyliśmy się przekształcać – niejako tworzyć od nowa – rośliny dostarczające nam podstawowych środków do życia – pisze Edward Hyams w książce Rośliny w służbie człowieka i wskazuje tym samym na bardzo ważną rzecz. Najpierw musieliśmy zaspokoić głód, a dopiero potem, najedzeni, mogliśmy rozwijać swoją cywilizację. Rolnictwo to sztuka. O sztuce uprawiania jabłoni, którą czas i inteligencja człowieka przekształciły w uprawną roślinę prawie 5000 lat temu, będzie się toczyć opowieść na zajęciach z cyklu Sobotnie spotkania z wiedzą. (JZ)

 

Termin:  28.02.2015, godz. 11.30.

Koszt udziału w zajęciach wynosi 6 zł.

Obowiązują zapisy, które prowadzi Dział Edukacji: tel. 32 281-82-94 w. 127, edukacja@muzeum.bytom.pl

Miejsce: Muzeum Górnośląskie w Bytomiu, pl. Jana III Sobieskiego 2, świetlica

Fot. Jan Mehlich, Wikimedia Commons

Źródło: Muzeum Górnośląskie

enlargement